måndag 16 mars 2009

Gnällande bönder


Diamantia.com
Mitt i krisen är ett oväntat miljardregn på gång från Bryssel. Den starka euron gör att bidragen till svenska bönder väntas öka med en miljard kronor i år.

Vad var det för gnällande jag hörde på tv:n från bönderna igår då, dom gnällde ju om hur mycket dom förlorar på att mjölkersättningen sänks och dom visste inte hur dom skulle överleva. 

Vad dom glömde tala om är hur mycket dom tjänar på den svaga svenska kronan när det gäller EUbidragen, dom blir väl kompenserade pga av det för den minskade ersättningen för mjölken. Såna uppgifter gör att man helt tappar förtroendet för att bönderna och deras "svåra situation". svd

1 kommentar:

Anonym sa...

Känner du någon bonde? Har du räknat på vad man tjänar på jordbruk? Jag kan berätta att inkomsterna är väldigt varierande och att därför t ex investeringar blir väldigt osäkra. Spannmål på 150 ha gick ej med vinst överhuvudtaget utan EU-bidrag 2008. För två år sedan gick det bättre som en kombination av bra skärdar och höga priser. Miljömuppar talar sig ofta varma för "småskaligt jordbbruk" men förstår nog inte vilka enorma bidrag dets kulle kräva.