Många läkare jobbar alldeles för mycket övertid och kan vara en fara för patienterna
Det är på övertiden läkarna gräver guld, inte vill dom att någon ska bry sig i deras arbetstider. Om alla skulle följa reglerna hur många övertidstimmar en heltidsanställd läkare får jobba så skulle många läkare måsta minska sina inkomster drastiskt.
Att säga att det inte finns läkare till alla tjänster är felaktigt, det finns hur mycket läkare som helst till det priset som betalas till dom redan befintliga läkarnas övertidsersättningar. Det finns läkare från tex polen som väntar på att få en tjänst i sverige, vi har invandrare i Sverige som är läkare men behöver bara en intensivkurs i svenska för att kunna arbeta som läkare.
9 kommentarer:
Vad vet du om tillgången på läkare?
Just nu sker nettoutflyttning av läkare från andra EU-länder. Inklusive polacker alltså. Japp, just så dåliga löner och arbetsvillkor är det för läkare i Sverige relativt övriga västvärlden.
Dessutom har läkare i Sverige inget annat val än att ta ut en del av övertiden i pengar eftersom landstingen skulle kollapsa om läkarna fick ut allt i komptid.
Och nej, man behöver inte ens en intensivkurs i svenska för att få arbeta som läkare. ALLA med läkarlegitimation från ett EU-land har rätt att få svenskt läkarleg utfärdat. Ändå råder det brist på läkare. Krävs inget geni att tänka ut vad som händer med tillgången på läkare om man sänker kompensationen.
Det är nog inget fel på utländska läkares kompetens men det finns många andra aspekter. Språket är viktigare än "en intensivkurs" för att en läkare obehindrat ska kunna kommunicera med sin patient. Utan denna grundparameter, hur ska läkaren kunna ställa rätt diagnos när denna inte till fullo förstår vad patienten säger inklusive nyanser i språket? En knivskärnning, operationer etc funkar väl ändå, det är liksom jävligt uppenbart vad som är fel men primärvård och diagnosställning? Nej. Jag som har möjlighet söker mig hellre till en annan läkare eller privat, det är en fråga om kommunikation och kommunikation är grunden till förtroende.
Med utländska läkare kommer också deras kultur och med det menar jag i hur man bemöter människor på det stora hela, empati etc. Jag har hört ack så mången skräckhistoria och även upplevt själv att bli väldigt dåligt bemött av dessa läkare.
Men bara för att förtydliga, jag har mött många bra också samt givetvis även svenska läkare med "problem". Jag bara pekar på att det finns inneboende stora risker och problem med utländska läkare. Risker vad gäller förtroende och patientsäkerhet och det bör inte tas alltför lätt på.
Kanske har "Anonym" rätt. Läkarna kanske kommer att ta till "vi flyttar utomlands"-argumentet om de inte får behålla sin guldkantade tillvaro. Alltså samma snack som direktörerna så framgångsrikt kört med.
Det finns dock andra lösningar än fler läkare. En är att avlasta läkarna från sådant som andra kan sköta, t.ex. sådant som läkarsekreterarna gjorde tidigare.
Sedan tror jag inte att man blir effektiv om man arbetar så mycket övertid. Det är helt enkelt kontraproduktivt.
friskytten.blogg.se
Jag är själv underläkare och har hittills inte träffat en kollega i samma situation som jag som inte vill gå mindre jour......
De allra flesta av oss vill hellre ha ett liv, och inte enbart ett arbetsliv. När jag avslutat min 40 timmars arbetsvecka (+1-5 obetalda övertidstimmar)fortsätter dagen ofta med jourtjänstgöring (14 timmar) som jag gärna hade varit utan...
Läkare är TVUGNA att gå jour, dvs arbeta kvällar och helger utöver den normala 40-timmarsarbetsveckan. Det ingår i tjänsten. Av egen erfarenhet vet jag att tex inte ens en gravid doktor med diverse krämpor kan slippa gå jour på egen begäran! Visst finns det enstaka läkare som sätter i system att gå mycket jour (de ställer upp och tar jourer för oss som inte orkar/vill), men de är få jämfört med alla de som värdesätter tid med den egna familjen!
Arbetar som underläkare, och håller fullständigt med i tidigare kommentar, helt otroligt att man ska behöva jobba utöver sina 100%. Man tvingas gå flera jourer (ca 6) i månaden, jäkligt tungt, och hade verkligen sluppit om jag kunnat.
Tjänar dåligt gör man också, ffa då man är sk "jour i hemmet". Dvs man är låst att inte kunna göra något, förutom att vänta på att det ska ringa, tjänar ca 8kr timmen! Sedan om ngn ringer tjänar man 30 min av en timlön, och ringer det inom samma halvtimme, är det "gratis" för landstinget.
Händer det något under natten, då man sover som bäst, då får man 2x timmlönen, dvs 1 störning ger 1 timmes lön, ringer det inom samma halvtimme = gratis. Tyvärr så dagen efter måste man gå hem tidigare från jobbet (den faktiska tid man jobbat under natten), och då dra bort dessa timmar från lönen... Så jobb en timme under natten = 2 timmar lön, och så måste man gå hem kl 16 (ist för 17) och dra bort en timme från lönen. FY ¤#%!"#¤%!
Hade hellre haft schema som sjuksköterskorna, så man slapp jobba mer än 40 timmar i veckan.
Ja så hemskt att ni är tvungna... Var för kämpade ert "Fack" emot EU direktivet som räknade in jouren i arbetstiden... då hade ni ju sluppit att jobba så mycket
Ja det facket lämnade jag för längesedan, kan nog vara så att landstinget inte gärna vill anställa så mkt personal som det skulle kräva att sätta läkare på schema...
Här kommer en läkare till. Jag jobbar mycket övertid, men som alla vi läkare som jobbar 25-40 timmar, vet att man har vilopausar undwer de timmarna. Kan även sträcka ut kroppen och sova en stund,här och där. Med andra ord, no problem att jobba långa pass. Medvh, Janos M.
Skicka en kommentar