onsdag 22 april 2009

Det går en kall kår längs ryggen


Diamantia.com
Ska vi bli hårdare mot "kriminella" barn

Jag ryser litegrand när jag läser rubriken "mer tvång mot kriminella unga". Är vi verkligen på väg mot ett rättssamhälle som liknar USA:s där barn ända ner i tioårsåldern blivit dömda som vuxna till livstids fängelse. Där till  och med folk, från alla samhällsklasser och trosinriktningar lobbar för att till och med yngre barn än tio år ska kunna dömas i en vuxendomstol. 
Det jag närmast tänker på är den åttaåriga pojken som sköt ihjäl sin pappa och pappans kamrat för att han av någon anledning blev arg på pappan. Dom som lobbar för hårdare straff säger att åttaåringen visst är fullt medveten om vad han har gjort och kan ta konsekvenserna för sitt handlande (i det här fallet livstids fängelse) medan den andra sidan, barnpsykologer och beteendevetare, säger att åttaåringen inte ens förstår att pappan är död på riktigt och vad som menas med en mordrättegång. 
Hur kan man ens diskutera om en åttaåring ska tillbringa resten av livet i ett fängelse, vad är det som gör att vuxna hellre diskuterar ett så litet barns straff än att diskutera hur i hela fridens dagar pojken har fått tag i ett vapen och vad som har hänt när ett barn kan bli så avtrubbat (förmodligen pga av många års misshandel) att han laddar en pistol och skjuter sin pappa och en man till, bara för att han blivit tillrättavisad. 
Med det fallet i bakhuvudet så blir man lite förskräckt när man ser rubriker som säger att vi ska bli hårdare mot "kriminella unga", ska vi inte i stället lägga ner mer resurser på att inte barn i första hand ska blir "kriminella" och i andra hand utreda varför dom blivit det och vem det egentligen är som bär ansvaret för det. 
Ska vi till slut som "amerikawannabes" börja slänga våra barn i fängelset för att dölja våra misstag och misslyckande att vi låtit ett barn fara så illa att dom begår svåra brott, eller ska vi alla politiker/kommuner/föräldrar/skolpersonal och andra med barns bästa för ögonen sätta ner foten och kräva ett stopp på alla resursneddragningar på områden som gäller barn och ungdomar så att klimatet för barn blir bättre och vi slipper försöka dölja vår misslyckanden på ungdomsanstalter och liknande inrättningar som till slut leder till fängelser och ett helt bortslängt liv.
af  svd  dn

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Litegrann" stavas "litegrand", "Disskutera" stavas "diskutera" och de flesta tycker inte att det är snyggt att inleda en mening med "Dom". använd skriftspråkets "De". Förut ansåg man nämligen att "dom" är talspråk.

/Språkpolisen

Aila sa...

Tack för det=) Men själva inlägget då, är det (G)odkännt=)