måndag 18 maj 2009

En självklarhet


Diamantia.com
Elitprov i matte redan i grundskolan

Självklart så ska alla elever få utveckla det dom är bra på. Vad är det för skillnad om det är idrott eller matte. Det enda som är konstigt med det är att det inte har fungerat så alltid, det är nästan som om det har varit fult att vara duktig i teoretiska ämnen medan det alltid har funnits skolor för duktiga idrottare och musiker. Det är bara dumt att inte fånga upp talangerna redan i grundskolan, det är slöseri med resurser. 

Alla barn är inte lika begåvade på alla saker men dom barn som är bättre än sina kamrater på teoretiska ämnen ska givetvis inte straffas för det, dom ska uppmuntras i stället, samma som vi idag applåderar dom som är bäst på att springa fort, hoppa högt eller spela ett instrument så borde vi applådera ett bra resultat på ett matteprov.

Läs även andra bloggares åsikter om 

4 kommentarer:

Lisa Simpson sa...

4,17

Bengt sa...

Jag reagerade lite på den här nyheten då det redan på tidiga 80-talet när jag gick i grundskolan delades upp i allmän och särskild matte tex... so, what's new? Egentligen?

Anonym sa...

Rätt Lisa!

Aila sa...

@ Bengt, du har rätt, det fanns faktiskt elitklasser i matte, och språk. Det gick att välja särskild kurs i dom ämnena.

Varför inför dom inte bara det igen egentligen. Då får ju eleverna själva bestämma vad dom tycker är viktigt att läsa.

Skillnaden är att när man kan välja allmän eller särskild kurs så behöver man inte göra ett speciellt prov för att visa att man klarade av den särskilda kursen, man kan välja den om man tror att man klarade den.

Sen om någon upptäcker att det var för svårt så går det bra att byta till allmän, och tvärt om. Då behöver ingen känna sig utpekad utan alla har en chans att prova den svårare kursen utan att behöva göra ett test före.