lördag 9 maj 2009

Ingen penna till Odell


Diamantia.com
Det finns saker en så sjuk och destruktiv människa ska få tillgång till efter ett sådant utbrott, en penna är är inte en av dom. Personalen gjorde helt rätt att inte ge henne en penna, vilket liv det hade blivit om hon hade skadat sig själv eller någon annan, då hade alla sagt att varför ger dom en så sjuk person ett vasst vapen när hon tydligen verkar våldsam och inte kan kontrollera sig själv. 

Om hon nu ville visa hur hon blev bemött på en psykakut för så många år sen så skulle hon ha ramat in sin sjukjournal och visat upp som konst, inte utnyttjat andras tid och pengar. Jag tycker mer att hela "konstarbetet" verkar vara en del i hennes egentillverkade terapi för att hantera sin egen personliga livssituation. Det är inte fel att försöka göra allt man kan för att må bra och kunna hantera sina egna demoner men inte får man utnyttja, skrämma och ta resurser från andra som mår dåligt för att må bättre själv.

Läs även andra bloggares åsikter om, 

9 kommentarer:

Andreas sa...

Jag instämmer till fullo med det du skriver, och det var ungefär vad jag hade skrivit om man hade kunnat kommentera artikeln på Aftonbladet..

Anonym sa...

"Jag hade inte försökt skada mig. Jag hade inget vak. Alla nekade mig när jag försökte låna en penna"

PÅ den berättelsen verkar det märkligt att inte låna ut en penna. Men det är samtidigt inte konstigt.

En klasskamrat till mig på gymnasiet fick en psykos, och blev inlagd. Under den vecka hon låg inne handlade det om psykofarmaka och observationer. Hon fick tala med läkare och psykiater vid två korta tillfällen. Efteråt var hon av och till apatisk i månader, men tog studenten med bra betyg.

Hon pluggade vidare, och drabbades igen. Skillnaden var mindre mediciner och mer samtal. Det mesta bottnade i att tjejen hade oerhörda krav på sig själv.

Nu är detta 40 år sedan, men det verkar som om situationen är densamma. Olika förhållningssätt på olika sjukhus, helt enkelt.

Det finns orsaker att Gökboet är en av de mest klassiska filmerna...

Anonym sa...

Du prickar helt rätt med frasen "verkar vara en del i hennes egentillverkade terapi för att hantera sin egen personliga livssituation"
Det är ungefär så jag uppfattat hennes utspel från första början, men du formulerade det väldigt väl.
Odells ord om maktutövande är dessutom ett hån mot människor som blir utsatta för sådant utan anledning. Vad tror hon förresten ordet "akut" betyder? Det är ju faktiskt inte ett behandlingshem utan ett ställe där personal måste vara på alerten till 100% pga. de intagnas oberäknelighet. Penna? Herregud!

/Anjuna Moon

Martin sa...

Håller helt med, det hade blivit et himla liv om hon stuckit in pennan i någons öga. Och hon menar tydligen som en självklarhet att St Göran nu är "samma som för tretton år sen" och är beredd att provoicera för att visa det: "Bara på St.Göran lade de mig i spännbälte" och var elaka mot mig. Konst som hämndaktion. Grow up!

Aila sa...

Hon hade kunnat sätt fokus på hur den akuta psykvården fungerar på ett mer moget och ansvarsfullt sätt. Att hon har egna erfarenheter hade kunnat göra hennes examensarbete väldigt intressant och informativt. I stället så flyttades fokus från det hon ville uppnå till att handla om henne själv (om inte det var vad hon ville uppnå förstås)

Nea sa...

Givetvis så dumma alla är, klart att alla potentiella självmordskandidater som kvällen innan hotat med att kasta sig från en bro och sen dagen efter plötsligt hävdar att de är fullständigt friska och bara spelade sjuka skall ha tillgång till ett föremål som kan orsaka en skada. Varför inte kräva nyckel till medicinskåpet och knivlådan också.

Anonym sa...

väldigt bra skrivet.

Jonas sa...

Anna Odells advokat, fd JämO, Claes Borgström, har nu berättat i en intervju om det eventuella kommande åtalet mot henne.

http://www.svenskbladet.se/halsa/index.php?alias=svenskbladet_moter_claes_borgstrom.html

Anonym sa...

Hellre än rota i vanliga nazismen kemisk krigsföring misstänk gärna krav som kräva det BRA vilket du varken kan kräva NASA eller läkare gör när ungefär motpolen är sanningen när du skriver under kontrakt med läkare eller NASA är givetvis kravet din insikt ska vara det inte blir helt dement báááááára bra jmfrt med bättre det aldrig blir.