torsdag 11 juni 2009

Är det sant att unga människor drabbas hårdast?

H1N1 uppgraderad till 6 på pandemiskalan

Jag är inte orolig än men har ändå börjat ta med i beräkningen att H1N1 kan bli någonting som man måste räkna med under andra delen av det här året. Jag har hört att unga människor ligger mer i riskzonen än vad småbarn och gamla gör och den tanken är väl mer skrämmande än rädslan för att bli smittad själv.

Spanska sjukan dödade många unga människor som till synes var friska och motståndskraftiga och om H1N1 har en liknande effekt så är det nog bäst att alla börjar ta smittan på största allvar. Massvaccinering av hela befolkningen som för bara någon månad sen nästan var omöjligt att tänka sig verkar idag inte en helt främmande tanke.

"Det är emellertid inte bara den förhållandevis höga dödligheten som är utmärkande för spanska sjukan. Redan samtiden fäste uppmärksamhet vid att farsoten framför allt kostade unga människor livet. Särskilt hårt tycktes sjukdomen drabba dem som befann sig i åldern 20–40 år: människor som normalt brukar ha en mycket god motståndskraft mot influensa. Det finns uppgifter om att så mycket som hälften av alla dödsfall drabbade denna åldersgrupp.

Varför dog då så många som normalt har god motståndskraft mot influensa? Svaret är inte givet. En förklaring är att de äldre genom livet utsatts för fler smittämnen, och därmed utvecklad en viss grad av immunitet mot olika influensavirus. Enligt en annan teori har yngre människor ett mer reaktivt immunförsvar. Mötet med ett nytt aggressivt smittämne av spanska sjukans dignitet innebar att immunförsvaret hos en del reagerade så starkt att sjukdomens förlopp blev dödligt." svd


Läs även andra bloggares åsikter om

Respito.com

Inga kommentarer: