tisdag 21 juli 2009

Har hemvärnet förvarnats

Om så många kommer att bli sjuka till hösten som alla förståsigpåare säger så undrar jag om hemvärnet är informerat att det kan bli situationer när dom måste agera. Det kan gälla bevakning av olika objekt men även att hjälpa till att upprätthålla ordning, släcka bränder och hjälpa till med vård av sjuka.

Det kanske skulle vara dags att be hemvärnet att damma av sina kunskaper och vara beredda på att dom kommer att behövas i ett akut skede om det värsta scenariet skulle inträffa och hälften av all personal med samhällnyttiga arbeten skulle bli liggande i svininfluensan.

Läs även andra bloggares åsikter om

7 kommentarer:

Bengt sa...

There was only one problem...

Vilka är hemvärnet? ;)

Samma personer varav 50% redan ligger däckade.

Johan Petterson sa...

Hej,

Johan från Läkare Utan Gränser här. Jag vill bara tacka för att du la ut vår "badge" under malariakampanjen som vi arbetade med tidigare i år. Vi fick ett stort genomslag och sammanlagt kom det in 3500 gåvor och 150 000 personer "smittades" över internet. Ett sådant fint resultat hade aldrig kunnat bli möjligt utan dig och andra bloggare.

Ha en trevlig sommar!

Mvh,
Johan

Aila sa...

@Bengt, det finns många inom hemvärnet som kanske är arbetslösa, pensionärer eller människor som är tillgängliga på grund av andra anledningar, om femtio procent av dom blir sjuka så finns det fortfarande en hel del mänskliga resurser att tillgå där om det skulle behövas=)

@Johan Petterson, det var en glädje att kunna hjälpa till med en så liten sak, jag är glad att det blev så stort genomslag.

Anonym sa...

Tror att det blir ett världskrig blandat med ett dödligt virus samt en naturkatastrof exakt klockan tre idag.Hjälper det med en alvedon !?.Hur många hysteriska människor finns det egentligen i detta lilla land där hälften redan är sjukskrivna pga (jag mår nog inte bra idag) syndromet). !?. :)

Smulan

. sa...

Hej,

Jag tror de flesta hemvärnsoldater har tillgång till nyhetsmedia eller har bekanta som har det och därmed är "förvarnade".

5 miljoner människor kommer inte smittas vid samma nysning och ligga hemma med feber samma vecka, utan smittan sprids ju lite pö om pö i samhället tills allmänhetens imunförsvar anpassat sig.

Och om det nu är så att man blir sängliggande ett par dagar så är väl inte det hela världen?

Aila sa...

Många kommer att bli mer än sängliggande ett par dagar och jag förstår att hemvärnsgubbar och gummor har tillgång till all information dom behöver.

Det behövs i alla fall någon form av formellt uttalande av ansvariga för att hemvärnsfolk ska börja damma av sina attiraljer.

Fast dom kanske är förutseende nog och redan har gjort det. Det är inte dumt att vara förberedd.

Jag går aldrig ut när det regnar utan flytväst, isdubbar, knäskydd och nödraketer (inget paraply dock för då kan blixten slå ner i mig).

Det kallar jag att vara förberedd (ett annat ord för det är paranoid=)

Anonym sa...

Är man seriös med respirator - 4 mille sjuka - tamiflu etc så kanske man kan börja utbilda hemvärn, vårdpersonal, hjälporgainsationer etc...om vem som hellst kan bli utslagen så får någon annan träda fram och ta ett spadtag...på vissa håll kanske ingen har erfarenhet av det som ska göras vilket förrvärrar läget...dags att ge snabbutbildning på saker och ting??