tisdag 11 augusti 2009

Har köttbiten hjärna

Är "köttbiten" som ligger i petriskålen ett fullt utvecklat djur med huvud och hjärna eller är det bara en muskelbit som man odlar. Om det är ett befruktat ägg och ett embryo så är det väl fortfarande ett djur och inte bara en köttbit och vad är då skillnaden mellan en in-vitro "odlad" köttbit och en traditionellt "odlad" köttbit.

Kommer "köttbiten" att ha ögon, öron och ett nervsystem? Måste man befrukta ett ägg så att det blir ett djurbarn och sen ha det djurbarnet liggandes i en slags uppfödningsmaskin så verkar det än mer horribelt än djurfarmer.

Går det inte att bara odla köttfibrer precis som man odlar hud till brännskador eller brosk till öron och andra kroppsdelar?

Läs även andra bloggares åsikter om

4 kommentarer:

Anonym sa...

Anledningen till att man befruktar ett ägg i det här fallet är inte att man vill ha ett helt djur utan man är ute efter stamcellerna i embryot. Därefter programmerar man om stamcellerna till att enbart bilda muskelvävnad. Man får alltså inte köttbitar med ögon och nervsystem. Som vanligt vet folk för lite och börjar opponera sig innan de tagit reda på fakta. Inte folks fel utan mediernas som vägrar informera ordentligt.

Aila sa...

Hur mycket kött kommer man att kunna få ut från ett embryos stamceller?

dark & green sa...

Varför då inte odla människokött? Det är ju inte taget från en riktig människa utan framodlat...

http://dark-and-green.blogspot.com/2009/08/odlat-kott-snart-i-hyllorna-ska-vi-odla.html

Anonym sa...

Alia, minst lika mycket som från ett vanligt djur. Längre fram kanske man tillochmed kan få mycket mer. Om man kan ta bort stamcellernas begränsningar på hur många gånger de kan dela sig, så behöver man dessutom bara ta stamceller från ett befruktat ägg för att tillfredsställa hela jordens köttkonsumtion. Problemet är att folk är negativa utan att ha någon kunskap i ämnet. Så fort ord som embryo, stamceller och odla kommer in i bilden vägrar folk lyssna. Vilket är synd för vi hade kunnat minska djurs lidande enormt mycket.