fredag 5 juni 2009

Tala om ignoranta idioter

Lantmäteriet tycker att namnet "kvarteret Negern" är exotiskt och fantasieggande och att det döptes på en tid då man inte lade någon innebörd i det namnet.... Är dom riktigt klok på någon fläck, på artonhundratalet var "negrer" djur, eller rättare sagt så var dom mindre värda än djur så självklart så var namnet Negern ungefär som att döpa ett kvarter till Tjädern, Hunden eller Grisen.

Hur kan dom vara så korkade så dom tycker att år 2009 så ska det vara acceptabelt och till och med exotiskt och fantasieggande att kalla ett kvarter för ett namn som upplevs och är kränkande för en hel folkgrupp. Dom som tycker att namnet är exotiskt kan ju åka tillbaka till artonhundratalet och fastkedjade under däck tätt packade som sillar följa med ett slavskepp över atlanten, sen kan dom komma tillbaka och berätta hur exotiskt ordet Neger känns.af dn

Respito.com

35 kommentarer:

Anonym sa...

Som sagt - ignoranta idioter har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Själv är du ett lysande exempel på detta med din fullständigt korkade och helt missuppfattade tolkning av ordet "neger". Dessutom gör du dig skyldig till en fruktansvärd historierevisionism med din hemmasnickrade analys av ordets historiska användning. Det är skrämmande när dilettanter får möjlighet att planlöst uttala sig om saker de inte har den minsta aning om!

Jack sa...

men snälla nån!
Det heter NEGERBOLL och det är inte ett dugg rasistiskt. Negrerna kallar ju sig själva för det.

Jack sa...

Alltså negrar

Anonym sa...

Man måste väl kunna omvärdera ett namn om så många människor upplever det som kränkande. Att någon på artonhundratalet har döpt kvarteret till Negern gör det knappast till ett lämpligt namn idag:

Anonym sa...

Jag längtar till den dagen då vi får en myndighet för politisk korrekthet, som kan se till att såna hemskheter som detta och tidigare med bla Nogger Black aldrig få hända igen! Hur kan man inte se kopplingen mellan Nogger och Nigger, det e ju hemsk att nästan alla i Sverige är rasister, vi svenskar borde mera anpassa oss efter invandrare.
Samt borde vi ändra de stadsnamn som är alldeles för stötande för våra barn; såsom Gökalund, BästeKille (varför kille o inte tjej?)
Power to the common sense for the common people!

Aila sa...

Är det är okey att kalla saker för namn som upplevs som kränkande bara det var någon annan som gjorde det för länge sen?

Anonym sa...

lägg av med allt trams om att det är ok att säga neger:

http://www.aftonbladet.se/debatt/article310052.ab

Arg sa...

Är det nåt jag ogillar så är det personer som talar om för andra att de ska känna sig kränkta. Jag blir alltid lika förvånad när någon frågar mig "hur känns det att bli kränkt på det sättet?". Kränkt? Va snackar du om?

Anonym sa...

Ledsen, men du har inte en aning om vad du pratar om. Neger har ALDRIG varit ett nedsättande ord (ett påhitt av de som växt upp efter, säg, 1990). Neger betyder "svart", inget annat och har heller aldrig betytt något annat. Det finns inte en unge i Sverige som växt upp på 70-talet som inte fått lära sig göra negerbollar utan att ha den minsta idé om att en del personer 30 år senare skulle få för sig att ordet skulle kunna vara nedsättande.

"Negro" är den amerikanska motsvarigheten och den användes stolt och självklart av hela den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Hade du sagt till Martin Luther King att benämningen på hans folk var nedsättande hade han tittat förvånat på dig och skakat på huvudet, om han nu inte hade blivit arg. "Negro" ska INTE förväxlas med "nigger", som är den nedsättande varianten av samma ord. Här har du förresten länken till "United Negro College Fund" som ger stipendier till svarta studerande, dvs. negrer, men oops, det anser vissa förvirrade unga att man av oförklarlig anledning inte längre säga i Sverige: http://www.uncf.org
Mer fakta: http://en.wikipedia.org/wiki/United_Negro_College_Fund

Jag tycker du ska skriva till dem och upplysa dem om att du anser att "negro" är nedsättande. På samma gång kan du demonstrera framför Monte Negros ambassad och be dem ändra sitt namn...

Anonym sa...

De som tycker att man ska ändra dessa namn för att "någon kan bli kränkt" är de egentliga rasisterna. Att överbeskydda är att nedvärdera.

Anonym sa...

Om du läser andra kommentaren till http://newsmill.se/artikel/2009/03/06/glom-inte-lappland som är skriven av en representant för Landsförbundet Svenska Samer - kommetaren alltså - så förstår du att samerna själva är rätt irriterade på att lappskor nu plötsligt av en del kallas "samiska pälsskor". Han undrar ironiskt om vi inte också ska döpa om Lapporten till Sameporten. Antar att du med din logik anser att landskapet Lappland genast bör döpas om till landskapet Sameland. Thailändare (tidigare kallade siameser) tar heller inte illa upp av uttrycket "siamesiska tvillingar".

Anonym sa...

Här var det Sveriges intelligensreserv som kommenterade.

Stefan Siverud sa...

Länktips: www.youtube.com/watch?v=qdVp5i6wsOw

Neger är inte rasistiskt, det är bara vad man sa på 1800-talet innan PK-eliten döpte om det till "svart", "afrikan" eller "mörkhyad" som inte alls tar hänsyn till vilken del av Afrika man härstammar ifrån, eller ens vilken del av världen.
Exempel på andra ord som användes för hundra år sedan men som inte är rasistiska (än): turk, jude, indier, arab, malaj, tamil, papuan och finne. Flera av dessa har historiskt sett använts betydligt mer kränkande än neger.

Kanske du blandar ihop det med ordet nigger?

Dag sa...

Jag har bott Kanada många år, och kan bara upplysa folk om därhemma att neger _ÄR_ ett nedvärderande ord här, och även i USA och många andra länder. Nigger är annu värre. Även "indian" uppfattas nedsättande. Jag fick snabbt lära mig detta när jag kom hit..

Skulle en politiker kommas på med att säga "negro" eller "indian" skulle det bli ett jädra skrivande i tidningarna här. Politikern skulle nog kunna ryka pga en sån grej.

Alla svarta personer uppfattar det inte som nedsättande, och vissa kallar sig själva för neger. Och visst, vissa organisationer använder forfarande dessa nedsättande ord i sina namn av historiska anledningar, men många pushar på att ändra dessa namn.

Sverige ligger lite efter här.. men vi svenskar bör tänka på detta när vi åker utomlands och när vi pratar till invandrare - väldigt många uppfattar det som stötande att kalla någon för neger (negro)!

Kontemplerande kille sa...

Kvarteret döptes under en tid då benämningen "neger" faktiskt var ett neutral epitet för svarta.

Aila sa...

En gång i tiden så trodde man att jorden var platt, idag vet vi att den är rund och ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle påstå att den var platt eftersom alla vet att det är fel.

Niveeik sa...

Väl skriven blogg. Beklämmande att se hur många inverterade genier det finns som bekräftar att "vanligt sunt förnuft" ("common sense") inte är så vanligt.

En del av de inverterade genierna menar att eftersom de har vuxit upp i smygrasistiska sammanhang och använder ord som "negerboll" så är det inte nedsättande. Nyhet: Bara för att man inte uppfattar sig själv som dum eller sitt beteende som enfaldigt, så betyder det inte att man inte är socialt efterbliven - man är bara helt enkelt för dum för att fatta se själv.

En del av de andra inverterade genierna menar att de inte känner sig kränkta i vissa sammanhang annat än när andra kommer fram och påstår att de borde vara det. För det första: vad har det med saken att göra? För det andra - hur sunt förnuft har man när man självutnämner sig till talesperson för alla andra?

Somliga inverterade genier ger sig ut på de mest snurriga lexikaliska cykelturer i egenskap av självutnämnda lingvister som uppenbarligen aldrig har varit i närheten av begreppet semantik och etymologi. Här ges återigen bevis på en makalös social efterblivenhet. Orden "slyna" och "idiot" betydde för väldigt länge sedan något helt annat än hur de har kommit att tolkas idag och folk som har hängt med sin tid skulle tänka sig för innan de kallade sin omgivning för det.
Att gå vidare från denna socialhistoriska idioti till nästa snurrighet - det vill säga att i princip påstå att det specifikt svenska ordet "neger" ens finns exempelvis på jugoslaviska, visar prov på en lingvistisk intelligenskvot som ligger nära analfabetism. Monte Negro heter "Crna Gora" på originalspråket - inte Neger Gora, och namnet har ingenting att göra med hudfärg.

Lika socialhistoriskt efterblivet är det att påstå att "neger" år 1865, i slavhandelns kölvatten, var ett neutralt "epitet" för svarta.

Sammantaget gör de inverterade genierna här, som representerar Sveriges intelligensreserv, samma slags försök att göra sin uppblåsta smygrasism och okunnighet rumsren.

Men argumenten visar alla samma slags larviga försök att leka smarta retoriker, som de som påstår att: "Vadå, att säga "fittstim", det är ju inte nedlåtande, det är väl ingenting nedlåtande med kvinnliga kroppsdelar? En del fittor kallar ju sig själva det"...

Tyvärr kommer det alltid att finnas typer som försöker pracka sin idioti på andra. T.ex. genom att försvara smygrasism och annan socialt efterblivenhet.

Morfar Lasse sa...

Hur kan svenska medborgare köpa lägenheter i Spanien på "Playa de los locos"? Det finns en stor koloni svenska semesterboende på platsen. Samma människor som i sitt dagliga tal använder spanska ordet "negro" för svart.

Personligen känner jag som om det vore på sin plats, att större delen av de aktuella debattörerna bodde i den stadsdelen. Debatten visar en enorm dubbelmoral och är det enda i frågan som är kränkande.

Vad betyder "Playa de los locos"? Idioternas strand!

Niveeik sa...

"Los Locos" ligger i den spanska staden "Torrevieja". Torrevieja betyder Gamla Tornet. Det är ingen som vid sina sinnens fulla bruk tror att de åker till eller bor i ett gammalt torn när de åker till staden. Så varför dra sådana löjliga paralleller till en svensk debatt?

Det finns inget spanskt ord som heter "neger". Däremot så betyder "negro" svart på spanska. Det är förståeligt om dyslektiker eventuellt inte ser skillnaden, men vad har somliga andra för ursäkter?

Trist att somliga svenskar har svårt för att förstå svenska språket och därför använder andra länders språk för att försöka bortförklara sin smygrasism eller allmänna dumhet.

"Negro" är inte ett engelskt ord för den neutrala färgen svart. Det heter "black".

Inte heller är "neger" det "ursvenska" ordet för svart. Nyhet: färgen svart heter "svart" på svenska.

Att dra in spanskan och andra språk är lika löjligt som att påstå att stadsdelen som brann ner i Karlstad 1865 döptes till "Kvarteret Svart" för att stadsborna var spansktalande. Man döpte den till Kvarteret Negern. Varför?

Anonym sa...

Varti ligger det smarta att ta ett ord som ingen (inte ens negrerna själva) tycker är stötande och ladda upp det med en massa negativa vibbar och sen säga att man inte får använda det? Är det framsteg det?

Att dra paralleller till hur det är i andra länder är inte speciellt intressant heller eftersom kultur och historia spelar in för hur ordet värderas där och det vare sig kan eller bör man försöka flytta över till Sverige och svenskan. Vårt språk och vår kultur är det enda som ska påverka hur vi värderar våra ord.

Neger är benämningen på en ras precis som asiat och inget att hetsa upp sig över. Om majoriteten av svarta inte känner sig kränkta av ordet så ska man inte ändra någonting. En neger är en neger är en neger och jag kommer äta negerbollar till fan hämtar hem mig och ingen PK-fanatiker som ser kränkningar i varenda gathörn kommer att kunna ändra på det.

Just sånt här hysterisk skit ökar rasismen snarare än tvärtom.

Anonym sa...

Man upphör aldrig att häpna över den stupiditet som den självutnämnda navelskådande elit som exemplifieras av "I" visar prov på. Med en fullständig kanonad på floskler inlindade i pseudointellektuellt dravel försöker denne självutnämnde talesperson försöka mästra de lingvistiskt bevandrade att tro att ordet "neger" per definition skulle vara ett invektiv, vilket definitivt inte är fallet. De uppräknade exemplen dryper av brist på såväl kunskap som logik. Jag anar en postpubertal gymnasist bakom insändaren, som efter idogt letande bland likasinnade trott sig finna "sanningen". Som tur är finns det fortfarande fritt (och rätt) tänkande individer som ser bortom dagens populistiska huvudfåra där allting ska passas in och likriktas enligt gällande paradigm. Jag upprepar - historirevisionism är livsfarligt; dessvärre är det oftast dilettanterna som sticker fram sina fula trynen och försöker i sant fascistisk anda tysta dem som sitter inne med sanningen!

hunden muhammed sa...

Den som blir mest kränkt vinner!

Anonym sa...

Att med näbbar och klor försöka behålla namnet "kvarteret Negern" verkar vara något slags maktutövande av småpolitiker/tjänstemän med mindrevärdighetskomplex.

Niveeik sa...

Om man är så inskränkt att man ersätter sin skeva världsbild för "majoritetens", så inte är det någon annan än fan som skrockar förtjust över ännu en lätt vunnen rekryt. Inte är UD eller FN eller knappt ens Mensa som står och knackar på dörren.

Niveeik sa...

Det är inte särskilt förvånande att vissa förespråkare för ordet "neger" försöker gömma sig bakom alla tänkbara "svåra" ord som de kan hitta i ett uppslagsverk.

Det fungerar säkert ofta att försöka dupera osäkra människor genom att använda samma inövade fraser oavsett situation och sammanhang.

Sådant där är egentligen ganska lätt att se igenom eftersom det just inte finns några påtagliga sakargument eller exempel, bara en larvig uppräkning av lösryckta ord och fel använda ord. Hahaha... "historierevisionism".

Som kommentatorn "Aila" ganska enkelt petade hål i den ballongen:

- En gång i tiden så trodde man att jorden var platt, idag vet vi att den är rund och ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle påstå att den var platt eftersom alla vet att det är fel.

Hahahaa... "Historierevisionism", det är när man säger att alla lagar (t.ex. mot rasism), alla historieböcker, etc.. ljuger.

Och... hahahhaahaa.. Att i samma andetag påstå att majoritetens åsikt är "fascistisk"... Stackare, ta en riktig utbildning och sluta upp med att, som Hitler gjorde, sitta hemma och snickra ihop ett låtsasordförråd.

Ett tips på vägen. Det heter
"SANN fascistisk anda" inte "SANT fascistisk anda"..

Som förste talaren sade: - Tala om ignoranta idioter..

Anonym sa...

Jag blir alltid lika glad av människor som "I" som orkar! Jag beundrar även att man kan göra det med glimten i ögat. Själv står jag mest handfallen med hakan i marken över vilka mängder trångsynta idioter som finns i vårt samhälle. Ska inte svenskar vara upplysta och utbildade?!

Anonym sa...

Det hela beror på en lång vänstervriden politisk indoktrination av svenskar som nu utmynnat i en unik svensk politisk korrekthet som saknar motstycke i världen.
Dessutom för att visa på orimligheten av en sjuk övertro att vi alla är lika finns bara i Bananmonarkin Sverige, undantaget är sportprestationer då är det tillåtet i statliga medier att tala om att vissa folkslag är överlägsna i Mahraton pga gener och “de har det i blodet löpningen” vad är motsatsen? De kan inte sitta still och lära teoretiska ämnen? Usch för fanatiska journalister och politiker!

Sam sa...

Till er som tycker ordet neger är användbart:
Det är intressant hur det nästan alltid är människor som själva inte blivit kallade för neger som propsar för att det ska användas och samtidigt tycker att de som minsann klagar är "lättkränkra". Till er vill jag sträcka ut mitt långfinger och bara säga: dra åt helvete. Det finns inget motsvarande ord för vita människor så era argument om att neger är som att säga "svart" är lika korkat som att försöka slicka på sitt vänsteröra (nej, vitlök och vitkål räknas inte, färgen vit är en färg, färgen svart är en färg, neger är ett nedsättande ord väx upp). Neger härstammar mer ifrån nigger än negra/negro eftersom att neger har samma värdeladdning som nigger - slav, underkastad, djurisk. Ni vill käka era negerbollar tills ni spricker och dör av fetma bara för att era morsor rullade dem åt er när ni var små kids som inte visste bättre, ni tyckte att de var goda att äta och undrade om inte era mörka vänner på förskolan också smakade ckoklad. Ni borde veta bättre nu när ni vuxit upp och blivit stora, men tyvärr så går idioti i arv om inte den enskilde individen väljer att byta riktning och se verkligheten så som den är. Och hur ser verkligheten ut?
1) Du är en bortskämd skitunge som fick veckopeng varje lördag och köpte kinapuffar och kallade Li för tjing-tjong och tyckte det var roligt fastän Li var från Korea
2) Du kallar alla som har mörk hudfärg för neger, svart eller afrikan och du tror att Afrika är ett land
3) Du reser sällan utomlands men när du väl gör det håller du dig till turisttäta områden
4)Du tror att visa människor är sämre än andra
5)Du reflekterar aldrig över allting du faktiskt äger eller hur lycklig du är som har tak över huvudet, en säng att sova i och mat att äta. Tänk på det nästa gång du klagar över din disk.
6) Du använder begreppet "tredje världen"
7) Du kan inte ens föreställa dig hur det är att vara någon annan än den tråkiga jävla medelklassskitungen som du är.


Om det är fritt fram att kalla alla mörka för neger så är det fritt fram att kalla alla ljusa för neger också. Alla är negrer eller så är ingen det. Du väljer din jävla strid själv, idiot.

peter brych sa...

Nollvisionen mot rasism, försvinner allt längre ifrån det sunda förnuftet!

Hovrätten har godkänt ord som "hora", grisar och svin! Detta skall våra uniformerade poliser få kallas och min fråga: "Är det ett sådant samhälle vi vill att våra barn skall bli delaktiga i" ?

Illwill sa...

"Är dom riktigt klok på någon fläck, på artonhundratalet var "negrer" djur, eller rättare sagt så var dom mindre värda än djur..."

Det har väl inte ändrats något på den punkten sen 1800-talet? Att negrer är mindre värda och sämre utvecklade må inte vara politiskt korrekt men sen när har sanningen påverkats av det?

Om "neger" är förolämpande eller inte, tja...det är väl ändå värre att vara neger än att bli kallad för det, eller hur?

Är det vårt fel att negrer har en snitt-IQ på 84? Knappast. Är det vårt fel att negrer inte är kapabla att bygga civiliserade länder eller ens uppföra sig som människor i längre perioder? Knappast.

Om ni inte vill att jag ska kalla negern för neger, så visst. Men negern kommer fortsätta vara en lägre stående livsform, oavsett vad jag kallar den.

Trots allt pratar vi om en ras som t.o.m araberna ser ner på.

Anonym sa...

Niveeik: Jag har en utbildning och ett ordförråd som vida överstiger din beklämmande gymnasiala nivå, så kom inte och försök mästra mig, du patetiska lilla beklagansvärda människa. Be att din mamma köper dig en ordbok i julklapp så har du något att göra under långa vinterkvällar. Därefter kan du ta debatt med med människor vars IQ vida överstiger din!

Aila sa...

Jag antar att många kommentarer bara skrivs för att provocera men ett nedvärderande ord blir ändå inte mindre nedvärderande hur många gånger man än upprepar det.

Anonym sa...

Vad kränkt jag skulle bli om någon kallade mig för caucasian!!!

Sam sa...

Kära Illwill,

Du och dina likar är ett bevis på att ni stannade i utvecklingen redan i vecka 24 när ni låg i mammas mage.
Men jag ska ändå försöka ge dig en liten lektion i historia och livskunskap trots att du knappt har några hjärnceller.

För det fösta: Den finns inga raser, människan ÄR en enda ras och anledningen till att vi har olika hudfärger är att vi föddes på olika delar av jorden. I europa är det kallt och därför har människor utvecklar ljus hud, i Afrika är det varmt och därför har man mörkare hud där för att skydda sig emot solen. Det här lärde alla sig när man gick i grundskolan. Men jag antar att dina föräldrar också stannade i utvecklingen liksom du. Stackars dig.

För det andra:
Spåren efter den allra första människan påträffades i östra afrika. Vi är alla afrikaner från början, så om du afrikaner är negrer för dig så har du härmed förklarat dig själv till neger. Grattis. Fira med att äta en nogger.

För det tredje:
Ett IQ på 84 har ju inte ens du, så vad pratar du om? Erkänn att du bad en granne skriva åt dig för du kan ju inte ens alfabetet. IQ i vad förresten? Hade du åtminstone haft ett IQ på 70 hade du vetat att intelligenstester bara mäter en sorts intelligens, den logiska och att det finns många andra och att intelligens knappast har med var man kommer ifrån att göra. Själv är jag ifrån Etitopien och har ett IQ på 135.
Hur förklarar du det din etnocentriska jävla idiot?

Tillsist så vill jag föreslå att du ringer 112 och ber om en ambulans omedelbart. För sannolikheten att du överlever på jorden med den ynka självinsikt och ansvar som du besitter är ytterst liten.
Du är så gott som utdöende.

Lallar3n sa...

Extremt rasistisk artikel. Författaren anser att negrer ser sig själva som så utveklingsstörda och självhatande att de skulle bli kränkta av ett gatunamn.