onsdag 11 februari 2009

En ökning av hajattacker


Marinen övade i Sidneys hamn när en av dykarna attackerades av en haj och fick slåss för sitt liv.
Den 31-årige dykaren Paul Degelder miste en hand och fick omfattande skador i ena benet när han oväntat attackerades av hajen.


Attacker av hajar har ökat runt om i världen inta bara omkring Australien, enligt forskare kan det bero på två saker. Det ena att det verkligen finns fler hajar och det andra att det finns fler människor i och omkring hajrika områden.
Men om man jämför hur många människor som dödats av hajar jämfört med hur många som dödas av andra "snällare" djur typ hundar, hästar, bin och andra mindre skräckinjagande djur så måste man se hajattacker som väldigt ovanliga, men ruskigt skrämmande.





5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej. Det du skriver stämmer till viss del, på det stora akvariumet i Sydneys Darling Harbour har de en statistisk tavla där "hajattack med dödlig utgång" ligger bland de sista, bistick m.m. ligger över, bilar högst.
Dock så om man bara skulle ta skadorna så skulle det vara väldigt stor skillnad!

Hajattacker är vanligare än man tror och tyvärr så blir det inte som ett bistick lite kli utan ofta stora köttsår eller en arm/ben som försvinner.

Vi här uppe i norr får dock väldigt sällan veta när detta händer utan bara som nu när det är på något speciellt ställe eller om något barn råkat illa ut.

Hörde att det inte stog om några attacker här uppe när jag var där nere och det faktiskt hände hyffsat ofta att någon blivit attackerad.
Men det är ju normalt på något sätt iaf, det är deras revir och vi är i det.

Varje strand (mer känd strand) har ju markerade områden där man ska bada, där de finns har de inte haft några attacker alls senaste åren så där bör man var. Dock får man inte surfa där och surfare brukar ju råka illa ut lite oftare.

Mvh
David Sundvall

Anonym sa...

Statistik ifrån White Shark Project (www.whitesharkproject.co.za) som tidigare hette White Shark Research Institute; Totalt antal attacker mellan 1580-2004: 1969 st. Dödlig utgång (oftast pga blodförlust): 464 st. 490 dog i trafiken i Sverige bara 2007, fler dör av att få en kokosnöt i skallen än av hajar, 500 blir dödade av elefanter varje år.. Statistiken blir är väldigt spännande. Ökar verkligen antalet - eller är det bara media som har roligt? Varför skriver vill man inte ta kål på alla elefanter som dödar människor? Kanske för att de är fridlysta, men häpp, det är flera hajarter oxå!

Aila sa...

Jag tror att alla tycker att en hajattack är mer skrämmande än någon annan attack av djur för man ser dom inte komma. Andra djur ser man (oftas) när dom attackerar och kan förbereda sig på det men en fem meters fisk med kapacitet att bita av en på hälften i en enda tugga utan att man ens sett dom komma måste vara det mest skrämmande man kan råka ut för.

Anonym sa...

Renare vatten skulle dra till sig hajarna?

Det var något av den värsta av gissningar jag har hört.En riktig drömfabrik.

Hajar letar mat. M A T.
De livskraftiga hinner jaga sin mat ute till havs, de gamla och orkeslösa letar maten inne i Sydney Harbor eftersom hajens viktigaste föda - fisk - har samma bekymmer. Hamnen är full av fisk och simmande människor som vill visa sig kaxiga.

Det finns även ett annat skäl till hajbesöken därinne. Japaner och Australiensare rovfiskar tonfisk längs hela Aust sydkust. Då dör även delfiner. Tonfisk och delfiner är huvudrätten och när den tar slut så måste hajen finna alternativ. Renare vatten...Herrejösses vilken skröna ??!!

Anonym sa...

Aila skriver att hajattacker är så otäcka eftersom an inte ser dem komma.
Undrar vad fiskarna säger om att vi själva smyger oss på dem? Ingen av dem ser oss heller komma.

Hajen vill oss inget ont, Den gillar inte männoiskokött. Enda skälet till att den tar oss är att den förväxlar oss med en viss fisk som står på mnenyn. De flesta hajangrepp slutar inte med att man delas på mitten och blir middag. De slutar med att hajen släpper sitt bett när den känner att vi smakar skunk.
Utan hajar skulle världshaven svämma över av svag fisk med dåliga gener som till slut varken kan fortplanta sig eller leva och det skulle bli en hungerkatastrof för oss människor med alla sjuka fiskar saom kan sprida smittor som nu hajarna rensar ut. De gör en enorm nytta i haven. Hajar har inte samma humanistiska inställning till svaga som vi har och det ska vi vara tacksamma för då vi pratar om att matförsörja alla oss människor, Hajen ska inte belastas av att vi anfalls. Vi rör oss i deras hem på deras villkor och inte tvärtom.