torsdag 21 maj 2009

Vännäs en förebild


Diamantia.com
Många vill flytta från Vännäs efter trakasserierna

Efter en sån händelse och om kommunen valt att ta den på allvar så måste Vännäs bli den säkraste kommunen för flyktingarna att bo i. Nu skulle verkligen Vännäs kunna visa att det går att vända en tränd av främlingsfientlighet om alla (och jag menar alla) som inte stöder mobbingen gick man ur huse och talade om att i våran kommun så accepterar vi inte att en enda människa mobbas eller behandlas illa oavset ras, hudfärg, handikapp eller religion. 

Vännäs är en liten kommun och om alla hjälptes åt så skulle dom kunna bli en förebild för hur en kommun skulle kunna fungera om alla hjälptes åt. Det finns massor man kan gör om föräldrarna engagerar sig på skolorna och kommunen upprättar en problemlösningsgrupp som alla kunde gå till när det uppstår ett problem istället för att låta det gro tills det inte går att kontrollera. 

Det är väl bättra att alla inblandade får försöka förklara om en händelse har inträffas för det är inte alls så att alla parter uppfattar en händelse lika och då är det lätt att deras kulturella syn på saken tar över och då stannar komunikationen och det värsta som kan hända vid en konflikt är att folk slutar prata. Då vore det bra med en form at grupp som är blanad från alla kulturer försöker vara med och lösa problemen.

Läs även andra bloggares åsikter om 

7 kommentarer:

Göte Borg sa...

Nedan ett exempel på det våld som utgör 90% av allt rasistiskt våld som utförs i Sverige:


SÖDERTÄLJE. Anna, 21, slogs medvetslös av ett 20-tal svartklädda, beväpnade unga män.

De sparkade henne i ansiktet, hoppade på bröstkorgen.

Hon räddades av sex unga killar som med fara för sina liv angrep mobben.

Sex personer fördes till sjukhus efter det råa överfallet på den unga kvinnan natten mot i lördags i centrala Södertälje



”Allt blev svart”
Det var 20 till 25 svartklädda
pojkar och unga män, med invandrarbakgrund.

– Nån skrek ”jävla svennehora” åt mig. Jag svarade ”håll käften”.

Gänget sprang in i tunneln. Slog ner Anna. Vräkte pojkvännen och väninnan över ett staket.

– Jag såg sex fötter vid mitt ansikte. Sen blev allt svart.

När Anna vaknade igen stod ambulanspersonal på knä bredvid henne.

– En av killarna sa att jag inte fick röra mig, att jag

hade fått slag i huvudet.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3292882.ab

Anonym sa...

@ Göte Borg; så det rättfärdigar att människor tar lagen i egna händer och kastar in stenar i rum där små barn ligger och sover så att de inte kan sova på flera veckor? Ett sånt beteende hjälper hur? Moget och demokratiskt

Oraklet sa...

Anonym:
Nej det rättfärdigar inget, men det visar ju att det finns 2 sidor.. Media glömde en av dom bara.... som vanligt...

Aila sa...

Jag förstår dom som blir rädda och vill flytta, jag skulle inte vilja bo kvar på ett ställe där det står en pöbel utanför där jag bor och kastar sten, skriker och är allmänt hotfulla.

Jag skulle inte vilja riskera att mina barn kom till skada. Vad Vännäs Kommun kan gör i ett sånt läge är att hjälpa dom som vill att flytta men samtidigt ta tag i problemen som tydligen finns och involvera dom som verkligen inte står på mobbens sida.

Om det mest var ungdomar som var utagerande så finns det bra hopp om att fortfarande kunna lösa problemen med att prata och disskutera tillsammans med alla inblandade.

Anonym sa...

Till Göte Borg: Allt du skriver om bör behandlas av rättssamhället oavsett vem förövaren är, så fungerar det i en demokratisk stat. Vännäs är nu känd som ännu ett Sjöbo vilket kanske inte är rättvist men kommer absolut inte att kunna tvättas bort.

Anonym sa...

Bland annat ska varje flyktingfamilj få en kontaktgrupp. "Vi arbetar för ett samhälle där alla kan känna sig trygga och välkomna", säger läraren Linda Åström som tagit initativ till föreningen Vännäs mot rasism.

Borde inte det gälla även svenska kvinnor isåfall?

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2803683.svd

Anonym sa...

Oj, nu skriver bloggaren konstigt. Var det verkligen vännäsborna som gick man ur huse och demonstrerade? Nja.., en sanning med modifikation kanske. En grupp människor med vänsteråsikter och flyktingkramarambitioner fick åter igen komma till tals, en av de starkaste pådrivarna är väl den där lärarinnan som tidigare lobbat för att Vännäs skulle blir mer som resten av Sverige. Sen bussades det folk från halva västerbotten, de kände kanske inte till bakgrunden till vad som hände de där nätterna? Kanske just för att VK inte skrev om det.. , utan först efteråt fick modiga Västerbottens Folkblad för sig att skriva lite mer utförligt vad det handlade om. Inte ens invandrarna själva tror nog det handlar om rasism. Men du har rätt i en sak. Vännäs har blivit en kommun som man skulle kunna tänka sig att flytta till, inte för att vänsterpartister anordnar demonstrationer med inbussat folk utan för det uppenbarligen inte går att komma och hota vännäsborna med mattknivar och misshandla vännäsflickor hur som helst. För då drar en arg mobb ihop sig, något som inte händer på många orter i Sverige där man hellre sitter och jäser medans man klagar och klagar och klagar..