tisdag 12 maj 2009

Villkorlig abort


Diamantia.com
Aborter på grund av kön ska begränsas

Beslutet att inte ta reda på vilket kön fostret har för att undvika selektiv abort öppnar upp för en helt ny lagstiftning när det gäller våran fria abort. Om det blir så att man inte får fråga om kön på fostret så kan man undra var gränsen går för genetiska sjukdomar. Ska man tala om för föräldern att barnet troligen har Downs syndrom, är inte det en form av diskriminering om föräldern väljer abort om det finns misstanke om Downs syndrom, eller andra "handikapp" som dvärgväxt eller andra fysiska handikapp som avsaknad av en arm eller fingrar, hur hanterar man den informationen.  

Om rätt ska vara rätt så ska inte föräldrar informeras om barnets fysiska hälsa såvida inte det är risk för barnets liv. Om en förälder inte ska kunna välja bort en pojke eller flicka så ska dom inte ha möjlighet att välja bort ett barn med ett handikapp. Kan barnet växa upp och leva ett fullgott liv så ska föräldrar inte kunna välja bort det redan i fosterstadiet, om det ska finnas villkor för abort eller om information undanhålles så faller hela konceptet om fri abort, då blir beslutet om abort en fråga för läkaren och inte för den gravida kvinnan.

Läs även andra bloggares åsikter om, 

4 kommentarer:

Fairymary sa...

Tänk att det ska vara så svårt att överlämna beslutet om abort eller inte till den som ALLTID har att ta ställning till ett livslångt åtagande ...nämligen mamman.....

Esteban sa...

Att jämföra könsval med medfödda sjukdomar eller missbildningar är absurt och löjligt. Relevanta paralleller är ex. ögon- eller hårfärg.

@Fairmary

Selektiva könsval är ett både reellt och moralisk-etiskt problem, annars skulle ingen klaga. Ta bara "missing girls"-fenomenet i Kina och Indien.

En mors val är inte obegränsat fritt. Fri abort handlar främst om valet att få ett barn eller inte, inte att ägna sig åt godbitsplockning i valet om hur det framtida barnet ska vara till sin natur.

Aila sa...

Designade barn är redan en verklighet idag. I USA kan man gå till en spermabank och välja hårfärg, ögonfärg, kön och längd på dom blivande barnen. Är nedfrysta embryon människor eller blir det en människa först när det nedfrysta embryot placeras i en livmoder. Det finns så många frågor om när ett barn blir ett barn, det är det problemet som det måste finnas normer för, inte bara om när och vilka foster som är rätt eller inte att abortera.

Kalle sa...

För trettio år sedan sammanträdde Rom-klubben och löste världsproblemen.

Ett problem var överbefolkningen på jorden, det var i själva verket det viktigaste problemet att lösa.

Då var sveriges befolkning 8,5 miljoner. Idag är den 9 miljoner. På ett sätt kan man säga att vi har lyckats hejda överbefolkningen. Med massiv preventivrådgivning och 1 miljon aborterade svenskar på 30 år har antalet etniska svenskar minskat från 8,5 miljoner till 7 miljoner.

Om ytterligare 30 år finns på sin höjd 5 miljoner kvar av ursprungsbefolkningen.

En del andra länder har inte lyckats lika bra, ta Egypten som exempel. Idag 83 miljoner och 30 år sedan 41 miljoner. Rand corporation fick uppdraget att föreslå åtgärder mot befolkningsexplositionen. Resultatet sammanfattades i en rapport.

Sammanfattningen var att utbilda kvinnor tillräckligt länge så att den kvarvarande fertila åldern bara gav utrymme för 2 barn, (The Swedish model). Nåväl rapporten från Rand corporation fick inget större genomslag.