söndag 14 juni 2009

Nu hänger jag inte med?


Vad är effekten av att överdosera på paracetamol, ger det ett rus i sig själv eller måste det användas tillsamman med någon annan substans. Om folk vill använda det som rusningsmedel så spelar det väl ingen roll om det kostar 40% mer, priset har väl aldrig varit något hinder för en som vill komma över sin "drug of choice".

Kan det vara så att det bara är en anledning till att höja priserna för jag kan inte se hur man kan berusa sig på paracetamol eller hur en så moderat höjning av priset (som en eller ett par tjugor mer) skulle kunna hindra någon som verkligen vill ha tag i paracetamol av någon anledning. svd

Läs även andra bloggares åsikter om

7 kommentarer:

Anonym sa...

Men om man läst varför priserna per tablett gått upp så kanske man förstått bättre.

Små förpackningar är alltid dyrare att tillverka. Jämför storpackpriser med mindre förpackningar på din närmsta ICA.

Anonym sa...

Vad vinner man på att ta bort större förpackningar? Vill jag överdosera så köper jag flera förpackningar istället...

Aila sa...

Kan någon upplysa mig om varför någon vill överdosera paracetamol? Vad är vitser? Det enda jag har hört är att en överdosering av paracetamol kan slå ut levern eller njurarna så varför ska någon vilja överdosera. Vad ger det för "rus" eller vad man nu ska kalla det.

Med.kand. sa...

Man kan inte uppnå en berusningseffekt med paracetamol. Det kan däremot överdoseras i suicidsyfte, vanligen av yngre kvinnor pga lättillgängligheten. De vet dock oftast inte om att det är en långsam och smärtsam död som uppstår pga leversvikt. Paracetamol bryts normalt ner av enzymer i levern till en ofarlig substans men då enzymerna mättas och ämnet glutation (som används för konjugering vid nedbrytningen) tar slut bildas istället den toxiska substansen NAPQI. Det dödar levercellerna (hepatocyterna) som då inte längre uppfyller sin funktion av att rena blodet från slaggprodukter.

Aila sa...

Så enda anledning att överdosera paracetamol skulle vara i syfte att ta livet av sig? Hur i fridens dagar skull en tjuga eller två hindra en som redan bestämt sig för att paracetamol är det rätta sättet att begå självmord på?

Bengt sa...

Jag tyckte logiken brast en hel del i att det skulle bli dyrare att tillverka och sälja bara små förpackningar (vilket man ju redan gör och knappast med förlust). Det här gäller bara den svenska marknaden, ingen kan få mig att tro att de här medlen bara säljs i Sverige så INGENTING förändras i tillverkning, paketering eller något annat. Det är bara en dålig ursäkt för att höja priset nu när man inte längre har någon konkurrens.

Aila sa...

Om man går till läkaren så kan man få massor av paracetamol på recept så inte beror höjningen på omtanke om dom som vill ta livet av sig utan nog är det omtanken om aktieägarna som är anledningen till prishöjningen.