torsdag 20 augusti 2009

Går barnen att rädda?

Vad gör man av ett barn som har mördat en annan människa eller begått ett allvarligt våldsbrott. Frågan är inte helt enkel. Ett barn som skadar andra har antingen en medfödd hjärnskada som gör att dom inte förstår vad det är dom gör eller så har dom blivit så svår misshandlade både fysiskt och psykiskt under sin uppväxt att dom har fått skador i själen.

Hur ska man på bästa sätt kunna hjälpa ett barn som skadats så svårt att dom förmodligen helt saknar empati och förmodligen aldrig kommer att kunna lära sig förstå vad empati är eller kommer att fungera socialt tillsammans med andra. Ska man släppa ut dom i samhället igen efter några års vård eller ska man låsa in dom i fängelser för att skydda andra från dom.

Det är hemskt att prata om fängelser för åttaåringar eller tolvåringar men när ett barn har dödat så finns det en skadad själ bakom brottet och hur gör man för att hela en så trasig själ, är det överhuvudtaget möjligt.

Finns det någon behandling eller någon hjälp som kan göra att samhället kan lita på att barnen förstår vad dom gjort och varför dom gjorde det så att dom inte gör om det igen den dagen dom är färdigbehandlade?

Går barnet att rädda eller är dom så skadade att dom är bortom all räddning och måste låsas in på obestämd tid?

Vad gör man av barn som antingen har medfödda emotionella skador eller barn som någon vuxen lyckats förstöra så till den milda grad att dom mördar sin plågoande eller någon annan människa i ren frustation och som inte ens förstår konsekvenserna av vad dom gjort?

Läs även andra bloggares åsikter om

4 kommentarer:

Anonym sa...

vad gör man när barnen inte är skadade utan vet exakt vad de håller på med när de tar livet? vad gör man när ditt gulliga lilla lamm har plannerat att knivhugga någon i flera månader bara för att han känner för det?

Hasse sa...

En tolvåring som avsiktligt har skjutit och dödat en oskyldig människa är inte i första hand ett barn utan en mördare och bör därför behandlas som en sådan. Den mördade är inte mindre död för att mördaren var omyndig. Lidandet är inte mindre för hennes anhöriga.

Vi ska därför inte fundera så mycket på mördarens förflutna utan fokusera på att återställa rättvisebalansen. Brottslingen har tagit en oskyldig människas liv. Därför bör samhället avsluta brottslingens. Oavsett ålder.

Anonym sa...

"Ett barn som skadar andra har antingen en medfödd hjärnskada som gör att dom inte förstår vad det är dom gör eller så har dom blivit så svår misshandlade både fysiskt och psykiskt under sin uppväxt att dom har fått skador i själen."
Ursäkta? Är du helt galen eller?
Seriöst, det där är bland det dummaste jag läst på mycket länge.

_alla_ barn är någon gång våldsamma. Väldigt många nyttjar våld. Detsamma gäller vuxna människor. Människor har dödat varandra sedan innan vi var människor. Det är absolut inte en hjärnskada att nyttja våld: eller påstår du att samtliga personer som deltagit i krig under de senaste tiotusentals åren har varit hjärnstörda?

Sen förstår jag inte varför du drar in en påhittad (nähä?) övernaturlig parasit i den här diskussionen("själen").

Lina sa...

Känner du till någon som är föräldrer till ett barn som har mördat en människa?
Jag skulle vilja ställa några frågor till en sådan person :)

Svara till
Lina_Berg@hotmail.com