onsdag 24 juni 2009

Internet, ett hav av information

Hur ska någon kunna veta?
Jag har ingen aning om hur olaglig eller inte jag är. Alla bilder på nätet som används om och om igen i alla bloggar, alla youtubeklipp som viner fram och tillbaka genom länkar till vänner och bekanta, -kolla in den här eller det här, coolt va! Jag vet inte hur många youtubeklipp som jag skickat på MSN till någon som jag tycker behöver se just den snutten.

Är jag olaglig om jag säger till någon i telefonen var dom kan hitta den eller det dom letar efter? Hela internet bygger på länkar och delning av information, hela internet är ett hav av information och hur ska någon kunna veta vad som är tillåtet eller inte att ösa upp ur det havet.

svd af dn Läs även andra bloggares åsikter om

2 kommentarer:

Bengt sa...

Ja, lagen är ute och cyklar vad gäller detta. Posten kan inte åtalas för att den befordrar brevbomber, inte heller K-rauta för att de säljer kofötter eller sprayfärg. Lika lite ska den som länkar till tveksamheter på nätet kunna åtalas då denna bara upplyser om en väg att begå brott. Den som faktiskt begår brottet är den som ska åtalas, inte den som förmedlar material eller infrastruktur för att möjliggöra det. Vi borde åtala alla kriminalförfattare för uppvigling och medhjälp till brott då de berättar hur man kan göra också, tycker ni inte?

Samma tokigheter gäller den så kallade BBS-lagen där en leverantör av en publik anslagstavla görs till ansvarig för vad vad allmänheten sätter upp för budskap på den. Ingen skulle drömma om att åtala en idrottsförening för att någon satt upp rasistiska affischer på deras fysiska anslagstavla. Men bara för att samma sker på nätet så ska inte samma resonemang gälla... Man tar sig för pannan och suckar tungt.

Anonym sa...

Man är skyldig att hålla koll på de lagar som gäller i Sverige, oavsett hur dumma de tycks vara.

Nu har vi mp3-målet, infosoc, bbs-lagen, pul m.fl. lagar och prejudikat som reglerar vad som är ok att göra och inte.

Att både lagstiftare och jurister tycks hata öppna nät är väl ganska uppenbart, men det duger inte att låtsas som att man inget vet. Det vore faktiskt värre om de godtyckligt avstod från att använda dessa lagar vilket normalt är fallet. Då skulle de finnas kvar i all evighet.

Det är lagarna som skall motarbetas, inte tillämpningen av dem!