fredag 7 augusti 2009

Återinför sunt förnuft i stället

När man måste slå ett barn för att få det att lyda då har man tappat kontrollen. Det man inte uppnår med att prata kan man inte uppnå med att slå. Det finns ingen lärdom i aga annat än att det underlättar för föräldrarna just vi det tillfället. Om aga återinförs så innefattar det väl skolan med, eller är det bara vårdnadshavare som får slå sina barn eller får vilken vuxen som helst göra det, lärare, mor och farföräldrar, får alla vuxna i barnets närhet aga barnet och säga att det är för barnets bästa.

Jag kan hålla med om att lärare i skolorna ibland måste arbeta med bakbundna händer men att slå sina barn och i förlängningen låta främmande människor slå dom verkar inte riktigt klokt, det finns andra vägar att gå för lärare. Hur kan någon tycka att det är rätt att en vuxen kvinna eller karl slår ett barn som kanske bara väger en tiondel men straffbart att slå en annan vuxen.

Ska barn bli våra ägodelar igen, utan eget värde, någonting som ska lyda av rädsla för vuxnas vedergällningar. Jag har aldrig blivit agad och här hemma hade vi bara två regler när barnen var små och det var att det är helt förbjudet att slå någon annan varken dom har två, fyra eller sex ben samt att ingen får svära eller säga elaka saker till någon annan för det visade brist på respekt.

Jag har aldrig varit rädd för mina barn och ännu bättre är att mina barn har aldrig varit rädda för mig. Jag är stolt över mina barn, dom har arbetsmoral och empati, är sociala och utåtriktade, omtyckta av lärare, arbetsgivare och arbetskamrater, allt detta utan ett enda slag eller svordom under hela sin uppväxt. Ingen ska komma och säga att vi måste aga våra barn så vi inte behöver vara rädda för dom, det är när man slår som man riktigt har tappat kontrollen.

Om det är någonting som behöver återinföras i dagen samhälle så är det sunt förnuft inte aga.

Läs även andra bloggares åsikter om

Respito.com

9 kommentarer:

Bengt sa...

Jag tycker att hon har en poäng i att många föräldrar inte vågar tillrättavisa sina barn längre. Flatheten är utbredd i Sverige, inte bara vad gäller barnuppfostran, ingen vågar säga ifrån om någonting längre. Lösningen är givetvis inte aga men jag tror att lagen och samhällets inställning har gjort att föräldrar och kanske i synnerhet utomstående som lärare och dagispersonal inte vågar ens vara bestämda på ett fysiskt sätt. Man måste handgripligen kunna tillrättavisa ett barn, bryta ett "state of mind" för att citera Caesar "Mannen som talar med hundar" Millan utan att riskera att bli åtalad för barnmisshandel.

Aila sa...

Givetvis så ska man säga till ett barn bestämt och även kunna ta tag i barnet arm för att få ögonkontakt. Därifrån till att återinföra aga är ganska långt. Till och med "Ceasar Millan" säger att det är kroppsspråket som är den största tillgången när det gäller att inge respekt och inte rösten eller bestraffning, det gäller nog det mesta här i världen.

Bengt sa...

Sant, men min poäng är att lagen har skrämt många till att inte våga röra barn på ett bestämt sätt i uppfostringssyfte. Det finns ju lärare som blivit åtalade för att de hållit fast elever eller tagit tag i någon så att blåmärke uppstått, lätt hänt i stridens hetta med en bångstyrig liten grabb. Signalen blir att inte röra för då kan du bli åtalad och effekten blir passiviserande. Jag tror att lagen skulle behöva trubbas av något så att normal fysisk kontakt i samband med uppfostran aldrig kan rendera åtal mot den vuxne. En ökad tydlighet om vad som är ok och inte.

Anonym sa...

En lärare försöker tillrättavisa en elev som stör undervisningen, eleven bara hånflinar och fortsätter störa. Läraren konfonterar eleven och ber denna att lämna klassrummet men eleven bara hånflinar och säger självsäkert: "Om du rör mig så anmäler jag dig gubbjävel". Detta scenario är inte ovanligt idag och det beror på att barn är väldigt medvetna om sina rättigheter. Självklart är det bra att barn har rättigheter men när de utnytjas såsom i fallet ovan blir det problematiskt. Aga är kanske fel ord att använda eftersom de flesta verkar tro att det enbart betyder slå, men man måste kunna ta tag i ett barn för att till exempel leda det ut ur ett klassrum utan att det ska leda till påföljder för lärare.

Aila sa...

Problemet är inte att lärarna inte har resurser att ta till i uppfostringsyfte utan problemet är att det finns för få vuxna förebilder i skolorna.

En lärare på trettio elever gör att inte lärare har koll på alla elever samtidig och då finns det inte någon möjlighet att ta tag i ett problem innan det är för sent och hadgriplighet kanske blir ett måste för att få stopp på ett bråk. Situationer som ovanstående måst upptäckas i tid och kunna adresserad men utan lärare så är det som att slåss mot väderkvarnar. Om vi hade tillräckligt med lärare och vuxna i skolorna så skulle inte ens aga vara påtänkt.

LADY DAHMER - confessions of a neurotic attentionwhore sa...

hej! Jag citerade dig i mitt senaste inlägg, jag hoppas du inte har nåt emot dig (länkade givetvis)

mvh
Natta

Anonym sa...

Så om vi säger att barnmisshandel tillåts så får alltså vem som helst i barnets närhet slå barnet.

Tänk er en 7 åring som blir slagen av sin 26 åriga far.
Fadern har alltså haft 19 år mer tid på sig att bygga muskler.

Men tänk er såhär fadern är bodybuilder och har problem med ilskan, men han har samma rättigheter att slå sitt barn som vem som helst, då har han alltså rätten att slå sit barn, bara han säger att det var för att tillrättavisa barnet.

Eller om lärarna fick slå barnen. Skulle du låta din chef slå dig? Eller skulle du anmäla han/henne för misshandel då?

Tänk er själva som ett litet barn som blir slagen.
Är det en rolig tanke?
Eller vill ni bara slå någon som inte kan försvara sig?

FEGT!! FEGT, FEGT, FEGT!!!

Varför inte låta oss barn slå våra föräldrar istället?

Viola sa...

Håller helt med! Har också skrivit om detta.

Inför man barnaga kan ju föräldern bara hänvisa att det var i uppfostringssyfte, ingen kan ju bevisa något då det blir ett fall där ord står mot ord. Och vart ska man dra gränsen, vid några blåmärken eller krävs det mer innan det räknas som misshandel och blir straffbart?

Anonym sa...

http://blog.greens.org.nz/2007/04/02/who-is-ruby-part-ii/

http://familyintegrity.org.nz/wp-content/uploads/2008/07/christian-founds.pdf


läs noga och skicka vidare